Tapasztalatok a budapesti taxialkalmazásokkal, taxitársaságokkal kapcsolatban

Taxi alkalmazások Budapesten és környékén

Taxi alkalmazások Budapesten és környékén

Elérhetőségi összehasonlítás 2018

2018. október 08. - taxiapp

Mint ahogy 2 éve, most ismét készítettem egy összehasonlítást az elérhetőségről. 4 különböző időpontban, 4 különböző helyszínen, 3 különböző alkalmazásban néztem meg, hogy mekkora várakozási idővel tudnék taxit rendelni. A helyszíneket úgy választottam ki, hogy tipikusan azok a helyszínek legyenek benne, melyekről rendelni szoktam: 1. Szentendre (Vasúti Villasor 5, a Spar áruház mögött), 2. Békásmegyer (Békásmegyer H buszmegálló a Madzsar József utcában), 3. Népliget (P+R parkoló a buszpályaudvarral szemben, az Üllői út túloldalán), 4. Reptér (Liszt Ferenc Airport 2). Szándékosan nem belvárosi helyszínt néztem, mivel a Belvárosban nem szoktam taxit rendelni (ha csak nem a munkahelyem fizeti), hiszen ott a tömegközlekedést is bármikor lehet használni. Az időpontok szintén tipikusan azok az időpontok, amikor rendelni szoktam: csütörtök-péntek-szombat este/éjszaka, ill. vasárnap délután.

taxiapp3.png

Szentendrén ennek az összehasonlításnak nincs túl sok értelme, hiszen itt Szentendrén belüli rendeléshez csak a Taxify jöhet szóba, mivel a többieknél Budapest határától kellene fizetni a díjat, ha egyáltalán elvállalnák a fuvart. Azt viszont jó látni, hogy már négyből 4 alkalommal volt rendelhető autó a Taxify-ban, még ha nem is mindig a közelben lett volna. Egyszer Pomázon volt a legközelebbi elérhető autó, egyszer Dunakeszin, egyszer valahol a Belváros környékén, egyszer pedig Gyömrőn(!). A Főtaxi számai gyakorlatilag használhatatlanok, az alkalmazás kizárólag 3, 6, 10 vagy 15 perces érkezési időt mutat, de kb. gyalogos sebességgel számolja, ha már 1,5 km-re van a legközelebbi autó, akkor is 15 percet ír, de ha 2000 km-re, akkor is (igen, Portugáliában is). A City Taxi számai itt megint csak nem lényegesek, City-t Szentendrén csak akkor szoktam rendelni, ha bemegyek Budapestre, és előrendelést adok le, ilyenkor már 5-10 perccel a rendelt időpont előtt kint szokott lenni az autó.
Békásmegyeren a Taxify átlagosan 1 perccel rövidebb érkezési időt ígér, mint a City, arról nem beszélve, hogy a Citynél, ha a térképen a Madzsar József utcában levő buszmegállót jelölöm meg, csak annyi megy át címnek, hogy Budapest III. kerület, szóval, ha nem akarom, hogy elküldjenek a 3,14-csába, akkor a megjegyzés mezőben magyarázhatom, hogy mire is gondoltam indulási helyként. A Főtaxi számai itt sem értelmezhetők, 2 alkalommal is 15 percet írt, ami jelentheti azt is, hogy nincs elérhető autó.
A Népligetnél szintén 1 perccel mutat jobb időt a Taxify, mint a City Taxi, és itt is hasonló probléma merül fel a City-nél, mint Békásmegyeren, a rendelési helyemen csak annyit ír címként, hogy Budapest, X. kerület. A Főtaxi itt valószínűleg gyorsabb lenne a másik két társaságnál, mivel ha 3 percet ír az alkalmazás, akkor valójában kb. 300 méteren belül van, ha pedig 10 percet, akkor kb. 1 km-en belül, tehát a 3 és 10 perces idők valójában kb. 1 és 3 percnek felelnek meg, de sajnos a Főtaxi alkalmazása az egyik alapvető funkcióját képtelen betölteni, azt, hogy megbízhatóan mutassa a várható várakozási időt.
A reptéren egyértelműen a City Taxi a nyerő, legalábbis az alkalmazás mindig 2 percet írt ki, és mutatott is szabad autót a közeli parkolóban. A Taxify-nak itt szombaton hajnali 1-kor nem volt elérhető autója, úgyhogy a táblázatba (hogy tudjak átlagot számolni) beírtam 15 percet, hasonlóan ahogy a Főtaxi is ennyit hazudik, ha nincs elérhető autója. Ha Taxify-t rendelsz, nagyon oda kell figyelni, hogy hova teszed az indulási helyet a térképen, mert ha egy pár méterrel arrébb csúszol, már lehet, hogy az indulási szintre megy érted a taxi, miközben az érkezési szinten vársz. Persze fel is hívhatod a sofőrt, de így a lényege veszik el az alkalmazáson keresztüli rendelésnek, az, hogy ne kelljen élőszóban kommunikálni. (Update 2019.01.06: Lehet, hogy a Taxify-nál is olvassák a blogomat? Nem sokkal azután, hogy ezt megírtam, a Taxify is megteremtette annak a lehetőségét, hogy a reptéren automatikusan az utasfelvételi ponthoz ugorjon a térkép, tegnapelőtt ki is próbáltam, 3 perc alatt ott volt a taxim a 2A érkezési szint rendelt taxik táblánál.) A City Taxinál ezt szépen megoldották, ki lehet választani, hogy Ferihegy 2B érkezés vagy Ferihegy 2A érkezés. A Főtaxi, a reptér hivatalos taxi szolgáltatója itt sem remekel, az alkalmazás szerint 10-15 perces várakozási időkkel tudnának taxit küldeni. Persze, valószínűleg az alkalmazásban nem jelennek meg azok a taxik, amik ott állnak a drosztnál.
Átlagosan a mostani összehasonlításban a City Taxi jött ki jobbnak, de igazából a Budapesten belüli helyszíneken a Taxify jobb, Szentendrén, ha nem megyek be Bp-re, akkor szintén csak a Taxify jöhet szóba, egyedül a reptéren a City a nyerő. A Főtaxi alkalmazás meg megmarad vésztartaléknak a telefonomon, arra az esetre, ha se Taxify, se City Taxi nem lenne elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://taxiapp.blog.hu/api/trackback/id/tr4614290217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása