Tapasztalatok a budapesti taxialkalmazásokkal, taxitársaságokkal kapcsolatban

Taxi alkalmazások Budapesten és környékén

Taxi alkalmazások Budapesten és környékén

City/Budapest/Taxify elérhetőségi összehasonlítás

2017. január 29. - taxiapp

Mivel a City Taxi, a Budapest Taxi és a Taxify alkalmazásában látható, hogy adott helyen éppen hány perc alatt lenne elérhető autó, eszembe jutott, hogy lehetne számszerűsíteni, hogy melyik taxi mennyire elérhető. Eddig csak szubjektív érzésem volt az, hogy Taxifyból mintha még mindig kevés lenne, bár január 1-ről 2-re virradó éjszaka pont, hogy City és Budapest Taxi nem volt elérhető, Taxify viszont igen, és tudtam rendelni. Szóval úgy döntöttem, készítek egy kis összehasonlítást. Bár mindenképp szubjektív lesz annak kiválasztása, hogy milyen helyszíneken, milyen időpontokban nézem meg az elérhetőségeket. 

Először is nézzük a helyszíneket. Nekem alapvetően 4 helyszín jön szóba, ahova alkalmazásból taxit szoktam rendelni:

1. Szentendre, HÉV-állomás (Vasúti villasor 7.)

2. Békásmegyer, HÉV-állomás (Heltai Jenő tér 11-13.)

3. Hungexpo (Expo tér 2.)

4. BUD Nemzetközi Repülőtér Terminal 2A

Az időpontokat is igyekeztem a valós használati szokásaimhoz igazítani, bár ez nem ennyire szigorú, hogy csak ezekben az időpontokban használnám, de alapvetően az esti órák vagy a hétvégék jöhetnek szóba, így a következő időpontokban teszteltem az elérhetőséget:

1. csütörtök 21:00

2. péntek 22:30

3. szombat 24:00 (jó tudom, az már igazából vasárnap 0:00, de gyakorlatilag még a szombat éjszaka része)

4. vasárnap 15:00

Mivel előfordul (sőt, pl. Szentendrén ez a gyakoribb), hogy valamelyik alkalmazás egyáltalán nem mutat elérhető autót, így az átlagértékek kiszámításához harmonikus átlagolást alkalmaztam, azaz a várható érkezési idők reciprokát összegeztem, majd vettem ennek a reciprokát, és szoroztam annyival, ahány értéknek lennie kellett volna. Így vehetjük úgy, hogy ahol nincs elérhető autó, ott végtelen a várakozási idő, aminek a reciproka nulla, amivel már lehet számolni az összegzésnél.

Íme az eredmények:

Mint látható, Szentendrén egyedül a City Taxi alkalmazása ad egyáltalán várható érkezési időket, bár az ottani 14-18 perces kijelzett várakozási idő mellett is tapasztalatom szerint rendeléskor felhív a diszpécser, és közli, hogy nincs elérhető autó (de ha lenne, akkor is Budapest határától kellene indítania a taxiórát (ami kb. 2000 Ft-os pluszköltséget jelentene a kb. 1100 Ft-os viteldíjhoz képest), kivéve, ha Szentendréről Budapestre megyek a taxival). A Taxify-nak viszont a 3 budapesti helyszín összesen 12 mérése közül is 5 esetben nem volt elérhető autója. A 3 helyszín közül egyedül az Expo térnél nem a legrosszabb teljesítményt érte el a Taxify (valószínűleg a belvárosban jobb az ellátottsága, de a belvárosban minek rendelnék taxit, ahol 2-15 percenként járnak éjszakai buszok?). A budapesti helyszínek mindegyikén a Budapest Taxi mutatta a legjobb elérhetőséget. Minden helyszínen, minden időpontban maximum 9 percen belül, átlagosan pedig 2,26 (a szentendrei végtelen várakozási időket is beleszámítva 3,02) perces várakozási idővel volt elérhető autó. Az persze más kérdés, hogy mennyire reálisak a mutatott várható érkezési idők. A tapasztalataim szerint 2-3 percet nyugodtan hozzá lehet adni bármelyik alkalmazás esetén a kiírt értékekhez, mert kb. ennyi idő kell, mire a rendelést feldolgozzák, kiosztják, és az autó elindul a megadott helyszínre. A reptéri 1 perces kiállási idő biztos, hogy nem reális, bár valószínűleg sokat segített az új reptéri taxis parkoló abban, hogy a rendelt taxik is rövid kiállási idővel érkezhessenek. Most már nem a Market Central parkolójában kell várniuk, ahonnan legalább 4-5 perc az érkezés, hanem közvetlenül a terminálhoz vezető sorompó előtti területen, ahonnan 2-3 perc alatt odaérhetnek.

Jelenleg tehát egyértelműen a Budapest Taxi vezet elérhetőség szempontjából, kár hogy az alkalmazás csak magyarul működik (az ugyanazon fejlesztő által készített, szinte pont ugyanúgy kinéző City Taxi alkalmazásban angolra is át lehet váltani, a Taxify pedig már 18 nyelven működik). Kíváncsi leszek, hogy a HOPINTAXI-nak hány taxist sikerül majd átcsábítania, tudnak-e majd jobb lefedettséget biztosítani, mint bármelyik jelenlegi társaság?

A bejegyzés trackback címe:

https://taxiapp.blog.hu/api/trackback/id/tr5912163725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása