Tapasztalatok a budapesti taxialkalmazásokkal, taxitársaságokkal kapcsolatban

Taxi alkalmazások Budapesten és környékén

Taxi alkalmazások Budapesten és környékén

Főtaxi vs. Bolt vs. City Taxi

2020. január 05. - taxiapp

Ismét sok idő eltelt a legutóbbi taxiapp összehasonlításom óta, és azóta sok minden változott, különösen a Főtaxinál, ahol teljesen megújult az app, úgyhogy ismét írok egy cikket a három, elfogadható taxiappal rendelkező budapesti taxi szolgáltatóról.

Főtaxi:
Előnyei: A korábbi cikkemben leírt hibákat kivétel nélkül javították, lehet szentendrei címet is beírni, lehet látni egyből a várható várakozási időt az appban, nincs maximálva 15 percben a megjelenített érték, ki lehet lépni az alkalmazásból a vissza gombbal, kapok e-mailen útösszesítőt a fuvar végén, ugyanúgy mint a Boltnál. A Bolthoz képest előny, hogy van lehetőség előrendelésre is. Adatvédelmi szempontból is biztonságosabb a Boltnál, mert itt úgy tudja felhívni egymást a sofőr és az utas, hogy egymás telefonszámát nem kapják meg, látszólag a Főtaxi telefonszámáról érkezik a hívás. További előny, hogy több elérhető autó van, így nagy eséllyel kevesebb a várakozási idő, de mindig az adott esetben érdemes megnézni mindkét alkalmazásban a várható várakozási időt.

Update (2021.01.02): Már kifejezetten elektromos autó is rendelhető az alkalmazásból, így egyértelműen a legjobb taxialkalmazás Budapesten.


Hátrány: Az alkalmazáson belüli fizetés esetén még jóvá kell hagynom nekem is a tranzakciót, ami tudom, hogy egyrészt engem véd, hogy ha véletlenül rossz összeget adna meg a sofőr, akkor lehessen korrigálni, mielőtt a tranzakció megtörténne, másrészt viszont kényelmetlenebb, mint a Bolt esetén, ahol az utazás végén minden további nélkül ki lehet szállni, a fizetéssel nem kell bajlódni, és valójában még soha nem volt rá példa, hogy téves összeget adott volna meg a sofőr. A Főtaxinál viszont egyszer még az is előfordult, hogy a sofőr inkább készpénzes fizetést kért, ami a Bolt esetén elképzelhetetlen lenne, hiszen ott teljesen természetes, hogy az utazások döntő többsége készpénzmentesen zajlik. Valamint a Főtaxi autóiban az utazás alatt a tableten folyamatosan nyomatják a reklámot az utas arcába, ami szerintem teljesen felesleges, csak irritálja az utast (engem legalábbis).

Bolt:
Előnyei: Teljesen automatikusan történik az utazás végén a fizetés, azzal nem kell bajlódni. Budapesten kívül számos városban használható ugyanaz az alkalmazás (Budapesten kívüli utazás esetén a 9N6NLS promó kód megadásával az első utadból kedvezményt is kaphatsz), én már használtam Pozsonyban, Prágában, Poznańban, Panevėžysben, Rigában és Tallinnban is, Tallinnban kifejezetten Tesla is rendelhető. Budapesten is van a flottában 3 Tesla így van némi minimális esély az alkalmazásból is kifogni, de ha (15 km-nél) hosszabb, előre tervezett útra mész taxival, akkor a Tesla taxi facebook oldalán Messenger üzentben rendelhetsz Teslát is.
Hátrány: Ha az alkalmazásból felhívod a sofőrt, akkor elmentheti a telefonszámod. Konkrét példa még nem volt rá, hogy ezzel visszaéltek volna, de adatvédelmi szempontból jobb a Főtaxi megoldása. Nincs előrendelési lehetőség az alkalmazásban. Ahhoz, hogy lássam a várható várakozási időt, előbb meg kell adni az úti célt.

City Taxi:
Előnye: Ide nem vesznek fel akárkit, itt válogatott sofőrök vannak. Van előrendelési lehetőség.
Hátrány: A térképen nehézkes görgetni. A megjelenített várható érkezési idők nem megbízhatók. Kevesebb autó elérhető, így átlagosan hosszabb a várakozási idő. Az alkalmazásból kilépni is bonyolultabb, a menüből lehet, a vissza gombbal nem. Annak ellenére, hogy elvileg már minden budapesti taxitársaságnál néma címkiadás van, itt még előfordul, hogy hallani a taxis rádiózást. Nem tudja közvetlenül felhívni egymást a taxis és az utas, ha nem találják egymást, a diszpécserközponton keresztül kell egyeztetni. Alkalmazáson belüli fizetés esetén nekem kell megadni a végösszeget, majd a jelszót is be kell írni, ami elvileg engem véd, hogy ha ellopják a telefonomat, akkor ne tudjon más fizetni az elmentett kártyaadataimmal, de egyrészt kicsi a valószínűsége, hogy ha valaki ellopja a telefonomat, pont arra használja, hogy taxit rendeljen, másrészt ha mégis megtörténik, nem tudom, melyik a rosszabb, ha tud fizetni, és pár ezer forintot bukom (amit még mindig lehet, hogy a bank megtérít), vagy ha nem tud fizetni, elszalad, és utána az összes budapesti taxis név szerint engem keres, mert nem fizettem ki a taxiutat.

A bejegyzés trackback címe:

https://taxiapp.blog.hu/api/trackback/id/tr2615395060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása